SQUID IN DRIED CHILLI

Balik keje dah lambat kul  6 lebih hubby amik tadi, sampai umah mertua pukul 6.45pm, jam teruk lah kl..semak kepalo den ni.. dah lah kena ulang alik ke Mindef (rumah mertua) selama seminggu sbb mertua g outstation. Sbbnya scha kena jaga adik2 ipar kena masak bagi makan minum, untung lah aku ni mmg hobi suka masak ha.. Balik2 je tanpa berlengah masa scha terus ke dapur cairkan sotong yang dalam freezer tu..
 So nak resepi x? ushar kat bawah :

Sotong - 10 ekor 
*Basuh & buang segala kotoran, kulit xnak, yang suka kulit suka hati korang lah janji sedap bile makan kn..haha
*Apa lagi, rebus lah bagi air sotong tu kuar.. pada yang suka cara xnak rebus pun terpulang pada anda.. ikut cara masing2..

Bahan-bahan blander :
Cili kering 15 tangkai
*gunting kecil, senang bile basuh biji2 kuar sekali..xelok makan biji cili ni nanti kena apendix ye..
*5 tangkai lepas gunting half asingkan untuk menumis.
Bawang besar 2 biji
* 1 untuk hiasan hiris besar and 1 untuk blander
Bawang putih 6 biji
*2 biji untuk hiris & tumis and yang lain untuk blander
Halia 1/2 inci
*1 untuk hiris & tumis and 1 untuk blander

Kicap soya

Cara-caranya :

panaskan minyak, masukkan bahan tumis iaitu halia,bawang putih & cili kering yang 5 tangkai tu, agak2 dah naik bau masukkan pulak bahan blander. Tumis sampai garing.

masuk air sikit and kicap soya. pas tu sedikit gula & garam secukup rasa.

siap untuk dihidang kan bersama seisi keluarga..

Good Luck Dear.. 

**Gambar tadi xsempat nak snap sebab perut tadi dah lapar gile so sental makanan dulu..gambar tu lain kali je lah..hehe 


0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...