SARDIN OH SARDIN

Ni scha nak shared sikit resepi sardin... Sardin ni masa kecik2 mak ke pengasuh scha ke suka masak sardin yang warna merah tu..Sardin yang macam tu normally dorang tumis ngan basic bahan2 masakan.. So scha nak ubah sikit taste die, resepi sardin scha ada 5 types, kalau nak tahu ushar bawah :

SAMBAL SARDIN

Bawang Besar
Bawang Putih
Cili Kering
*Kesemua bahan di atas kena blander

1 x Tin Sardin
Minyak masak
Asam Jawa
Limau nipis/Kasturi/Purut

Cara-caranya :

Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan bahan-bahan yang dah di blander tu. Tunggu sehingga garing baru letak sardin ke dalam.. Scha x suka campurkan sekali sos sardin tu sebab hanyir. Lepas tu masukkan sedikit air asam jawa & juga perahan limau and lastly baru lah garam secukup rasa..


SARDIN MASAK LEMAK CILI PADI


Bawang Besar
Bawang Putih
Kunyit Hidup
Cili Padi
Halia
** Bahan atas ni kena tumbuk atau blander kalau nak cepat..
Serai - Ketuk
Santan
Belimbing Kecik (halamak xingat nama belimbing tu..hehe)
Asam Jawa

Cara-caranya:

Panaskan Periuk dengan santan & bahan-bahan tumbuk & blander, Serai seperti di atas, Kemudian belimbing, Asam jawa sedikit & garam. Last sekali masukkan Sardin without Sauce ya..Basuh dulu sardin tu dengan lembut..


SARDIN & DAUN KARI


Bawang Besar
Bawang Putih
Cili Padi
*Hiris
Daun Kari
Cili giling

Minyak
Limau Nipis/Kasturi/Purut

Cara-caranya:

Panaskan minyak kemudian masukkan bahan untuk tumis, sampai naik bau terus masuk cili giling & daun kari. perahan limau tu sedikit je sebab xnak masam sangat nanti xrasa daun kari sgt.. Last sekali masukkan sardin tanpa sos k. Siap untuk dihidangkan..

SARDIN ASAM PEDAS


Bawang Besar
Bawang Putih
Cili Kering
Halia
*Kesemua bahan di atas kena blander

1 x Tin Sardin
Minyak masak
Asam Jawa
Limau nipis/Kasturi/Purut
Belimbing kecik
Daun Kesum
Halia-Ketuk
Serai-Ketuk

Cara-caranya:

Panaskan minyak dan masukkan bahan2 blander, sampai garing masukkan air asam jawa,perahan limau sedikit, Sedikit air, dan masukkan halia,serai yang telah di ketuk,daun kesum bersamaan belimbing kecik. Sardin without sauce masukkan & last sekali garam secukup rasa. Nak lagi sedap apa yang kita masak tu letak lah rencah perasa sedikit.



SARDIN MASAK KICAP


Bawang Besar
Bawang Putih
Cili Padi
*dihiris
Cili giling
Minyak
Asam Jawa
Kicap

Cara-caranya:

Panaskan minyak dan masukkan bahan2 hirisan, masukkan cili giling (ikut korang nak pedas ke ape sebab scha mmg suka makan pedas,kalau xpedas hanyir+ nak muntah je rasa tekak ni)
Kemudian masukkan kicap & air asam sedikit and last sekali baru garam & juga sardin tanpa sosnya...



Itu sahaja buat malam ni..nanti scha shared lagi ok .








0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...